Şizofren Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
22 Temmuz 2024

Şizofren Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şizofreni Testi

Şizofreni, normal davranışı engelleyen ve kişinin gerçek ile gerçek olmayan arasındaki farkı anlamamasına yol açan ciddi bir zihinsel rahatsızlıktır. Birçok kişinin korkulu rüyası olan bu hastalık, ruhsal rahatsızlıklar arasında nadir görülür. Şizofreni ömür boyu süren bir hastalıktır ancak doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir. Bu hastalık kişiden kişiye farklılık gösterir.

Kimlerde Şizofreni Görülür

Şizofreni, tüm ırk ve kültürlerde görülebilir. Herkes şizofreni adayı olabilir ancak genellikle 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekler ve kadınlar aynı derecede etkilenir. Buluğ çağı döneminde nadiren rastlanır.

Nasıl Teşhis Konur

Şizofreni teşhisi koymak için öncelikle tıbbi geçmiş gözden geçirilir ve fiziksel muayene yapılır. Şizofreni için spesifik bir laboratuvar testi yoktur. Belirtilere sebep olabilecek başka rahatsızlıkların araştırılması yapıldıktan sonra, psikiyatristler özel olarak dizayn edilen testlerle hastayı psikotik hastalık açısından değerlendirir. Hastanın tavır ve davranışları gözlemlenir ve şizofreni teşhisi konulabilmesi için semptomların en az 6 ay boyunca görülmesi gerekir.

Örnek Şizofreni Testi

Aşağıdaki örnek şizofreni testindeki sorulara "evet" veya "hayır" cevabı vererek, belirtiler hakkında ön bilgi edinebilirsiniz:

  • Televizyon ya da radyoda sizden bahsedildiğini düşünüyor musunuz?
  • İnsanların yadırgadığı davranışlarınız oluyor mu?
  • Toplumdan kendinizi soyutlayıp yalnız bir yaşam istiyor musunuz?
  • Çalışma hayatının şartları sürdürülemez duruma mı geldi?
  • İnsanların sizi dinlediği halde anlamadığı zamanlar oluyor mu?
  • Görülmeyen varlıklar görüp, konuştuğunuz oluyor mu?
  • Sizinle konuşan ya da sizin hakkınızda bir şeyler söyleyen bir ses duyduğunuz oluyor mu?
  • Kişisel temizliğinize olan hassasiyetinizde azalma var mı?

Sonuç olarak, "hayır" cevabı "evet" cevabından daha fazla ise; şizofreni belirtisi göstermiyorsunuz demektir. Günlük yaşantımız içerisinde de zaman zaman bu tür durumlar yaşanabilir. Yalnızca sesler duymanız ve gördüğünüzü sandığınız varlıklar dışında kalan maddeler, zaman zaman yaşantımızda birçoğumuzun yaşadığı ya da hissettiği durumlardır. Örneğin kafamız karışık olabilir, yalnız kalmayı ve düşünmeyi isteyebiliriz, çalışma hayatımızın ve günlük tempomuzun yoğunluğu bizi hem fiziken hem de ruhen yormuş olabilir. Tek tek belirtilerimizin üzerine gitmeliyiz. "Evet" cevaplarınız "hayır" cevaplarınızdan çok ise; bir psikiyatriste gitmenizde fayda vardır. Yaşantınızda her şey normal görünebilir fakat bunlar hastalığın belirtileri de olabilir. "Ben normalim" düşüncesi her zaman doğru olmayabilir. Maddeleri tek tek değil, bütün olarak ele aldığımızda belirtilerin bir arada olması rahatsızlığı düşündürebilir. Bu durumda bir psikiyatra başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Basit Şizofreni Tedavisi

Basit Şizofreni Tedavisi

Şizofreni Çeşitleri Nelerdir?

Şizofreni Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Manik Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Manik Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Katatonik Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Katatonik Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi