Basit Şizofreni Tedavisi
24 Haziran 2024

Basit Şizofreni Tedavisi


Şizofreni, genellikle genç yaşta başlayan, çevreden uzaklaşma ve algı, davranış ve anlamada bozukluklarla karakterize edilen ciddi bir ruhsal hastalıktır. Basit şizofreni ise bu hastalığın daha hafif ve tedavi edilebilir bir formudur. Basit şizofreni hastaları genellikle çevrelerine veya kendilerine zarar verme eğiliminde değildirler. Ancak, genetik faktörler veya başka ruhsal hastalıklarla birlikte görüldüğünde bu tür eylemler gözlemlenebilir.

Basit Şizofreninin Belirtileri ve Nedenleri

Basit şizofreni, genellikle mutsuzluk, gerginlik, uykusuzluk ve hayattan zevk alamama gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra, mistik düşünceler de bu hastalığın başlamasında etkili olabilir. Örneğin, evrenin nasıl oluştuğu veya nerede başlayıp nerede bittiği gibi düşünceler hastalığı tetikleyebilir. Belirtileri arasında aşırı endişe, halüsinasyonlar ve paranoid düşünceler yer alabilir. Bu belirtiler tedavi edilmediği sürece daha da şiddetlenebilir.

Basit Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?

Basit şizofreni tedavisi için öncelikle alanında uzman bir hekime başvurmak gereklidir. Şizofreni, ruhsal ve psikolojik bir rahatsızlık olduğundan, psikoterapiler almak da yararlı olabilir. Psikoterapiler, hastanın endişelerinden ve vesveselerinden kurtulmasına yardımcı olabilir. Eğer psikiyatri uzmanının terapilerine rağmen olumlu sonuç alınamazsa, ilaç tedavisine başlanabilir. Günümüzde basit şizofreni, antipsikotik ilaçlarla tedavi edilir. Ancak ilaç tedavisinde önemli olan nokta, hastanın doktor tarafından verilen ilaçları kendi kafasına göre içmemesi veya bırakmamasıdır. İlaçların miktarı ve süresi doktor kontrolünde olmalıdır. Basit şizofreni tedavisinde nadir olmakla birlikte elektroşok tedavisi de uygulanabilmektedir.

Basit Şizofreni Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Basit şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle atipik antipsikotik ilaçlardır. Bu ilaçlar, ileri düzey şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlara göre daha az yan etkiye sahiptir. Hastanın iyileşme durumu ve hayata daha çabuk adapte olmasına göre, bu ilaçlar zamanla azaltılarak bırakılabilir. Atipik antipsikotik ilaçlar, gerektiğinde normal antipsikotik ilaçlarla birlikte de kullanılabilir.

Basit Şizofreni Tedavisinde Yakınların Yaklaşımı ve Tekrarlama Riski

Basit şizofreni hastalarının yakınlarına büyük görev düşmektedir. Çünkü şizofreni hastaları durduk yere olmayan sesler duyabilir ve nadiren de olsa saldırganlaşabilirler. Bu durumlarda sabırlı olmak önemlidir. Hastanın yakınları, en az psikiyatri uzmanı kadar bilgi sahibi olmalı ve hastaya nasıl yaklaşacakları konusunda yardım almalıdır. Özellikle ilaç alımı konusunda hastayı fark ettirmeden takip etmelidirler.

Basit şizofreni tedavi edildikten sonra tekrarlaması neredeyse imkânsızdır. Tam anlamıyla tedavi edilen hastalar, hayatlarında herhangi bir olumsuzluk olmadığı ve ilaçlarını düzenli olarak aldıkları takdirde hastalık tekrarlamaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şizofren İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şizofren İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Şizofren Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi

Şizofren Başlangıcı Belirtileri ve Tedavisi

Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi

Paranoid Şizofreni Belirtileri ve Tedavisi